woensdag, maart 01, 2006

Geruchtenvliegmachine

De Rwandese straatradio draait weer op volle toeren. Vorige week is op het vliegveld in Kigali dagenlang een Belgisch vliegtuig aan de grond gehouden. De exacte reden is nog steeds duister en dat zorgt voor veel gefluister. Heel toevallig was, volgens een Belgisch nieuwsbericht, het Rwandees besluit om de ketting erop te leggen genomen twee uur nadat bekend was dat een Rwandese vliegtuigmaatschappij op de zwarte lijst van de EU zou komen. Maar Rwanda vindt dat Belgie niet zo hoog van de toren moet blazen met de bewering dat er politieke redenen achter zitten en dat Belgie zn grote broer erbij gaat halen.

Sindsdien zijn Belgie, de oude kolonisator, en Rwanda heen en weer aan het knijpen, schelden en haren trekken.

Gisteren werd Moniek en mij nog een straatnieuwtje ingefluisterd. 'Ze' zeggen dat waarschijnlijk ook nog een rol speelt, dat een Belgische priester, die in rwanda verdacht werd van genocide en overgeleverd was aan Belgie, nu in Belgie als held wordt beschouwd.

De Rwandese regering is over de aantijgingen van Verhofstadt ge- 'irk'-t , schrijft de engelstalige regeringskrant, the New Times. Ik leer steeds weer mooie Engelse woorden van die krant.

Oproep Belgische premier Verhofstadt

Artikel Rwandese krant- Nee hoor, echt geen politiek redenen

BBC bericht