zondag, september 04, 2005

Kees de Rwandees


Dit is Kees. Kees de Rwandees. Kees is de zoon van dominee Elifaz, die met zijn gezin gevlucht is voor de genocide naar Nederland. Daar is Kees geboren en als dank aan Nederland heeft hij een Nederlandse naam gekregen. Voor ons vertrek naar Rwanda zagen we een documentaire over het gezin. Ik vond het een mooi gegeven dat er ergens in Rwanda een jonge Rwandees die Kees heet rond zou lopen.

Een aantal weken geleden hebben we familiebezoeken afgelegd in de regio rondom Centre Komera, het handicap en traumaproject in het westen van Rwanda. Met het nieuwe team van 7 personen. Twee koppels op de motor de heuvel op en af en een drietal lopend. Met zn allen sliepen we een aantal dagen in een van de twee huizen die er gebouwd zijn maar nog zonder meubels. Met kaarsen en matrassen op de grond bespraken we 's avonds de gevallen en de planning voor de volgende dag. In het andere huis zat een groep militairen die patrouilleert in de omgeving. Volgens onze priester Murenzi, omdat er een of andere sekte die het Einde ter Tijden aankondigt en hun zieltjes vertelt dat ze niet naar Gacaca (het genocide-volkstribunaal) hoeven. Lekker veilig zo, op de donkere heuvel 's nachts.

Een avond kwam de aannemer van het centrum langs om de stand van bouwzaken door te nemen. Hij had zijn zoon en een buurjongen meegenomen. Hij stelde ze voor. 'En dat is Kees'. 'Kees?' Ja hoor, die jongen die we in Nederland op tv hadden gezien. Er wonen zo'n 8 miljoen mensen in Rwanda en wij ontmoeten, op een donkere heuvel op het platteland met een troep militairen erop in een huis voor mentaal gehandicapten zonder meubels en licht, Kees.

Kijk hier de documentaire over Kees en zijn gezin 'Verzoening in het land van de kapmessen' online: http://www.eo.nl/portals/programs/episode.jsp?episode=4335020